Nå finnes det LED-belysning som passer til alt

Nå finnes det LED-belysning som passer til alt

Det er ikke mange år siden LED belysning var noe nytt, med både fordeler og store ulemper. I dag er LED tilnærmet enerådende, uansett om tema er billige lamper eller eksklusive designkreasjoner. Teknologien har utviklet seg svært raskt på kort tid, og dessuten har LED lys egentlig blitt obligatorisk i mange sammenhenger – etter at

Det er ikke mange år siden LED belysning var noe nytt, med både fordeler og store ulemper. I dag er LED tilnærmet enerådende, uansett om tema er billige lamper eller eksklusive designkreasjoner. Teknologien har utviklet seg svært raskt på kort tid, og dessuten har LED lys egentlig blitt obligatorisk i mange sammenhenger – etter at de klassiske glødepærene ble forbudt i EU.

Det har skjedd mye med fargetemperatur

Det var kanskje særlig fargetemperaturen som var ulempen med de første LED-lyskildene. Lyset kunne oppfattes som kaldt, noe som ikke er særlig behagelig i alle sammenhenger. I dag vil selv billige lamper ha en fargetemperatur som ligner mer på glødepærenes varmere lys, samtidig som det selvfølgelig også finnes et bredt utvalg lyskilder med annen fargetemperatur.

Dessuten er det noen lyskilder som har regulerbar fargetemperatur, slik at det er mulig å endre fargetemperaturen i takt med døgnets timer. Det er altså ikke bare selve lysstyrken som kan endres, men også hvordan fargetemperaturen passer sammen med både tid på døgnet og lyset som kommer gjennom vinduene.

Kompakt format åpner for helt nye lamper og lyskilder

De gammeldagse glødepærene er basert på en metalltråd som varmes opp slik at den gløder, og det legger begrensninger både når det gjelder format og størrelse. Lyskilder med LED er mye mer fleksible, og dessuten er levetiden ofte så lang at det er mulig å integrere lyskilden helt i lampen – da den vil ha like lang levetid som selve armaturen.

Til å begynne med kan det høres rart ut at det ikke er mulig å skifte noen tradisjonell «pære» i lampen, men i mange tilfeller kan integrerte lyskilder være en både økonomisk og miljøvennlig måte. Det er mulig å spare mye materiale i produksjonen ved å fjerne hele systemet med sokkel og pære, noe som dessuten gjør hele lampen mer kompakt og plasseringsvennlig.

Redaksjonen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel