Nå er det på tide å fylle opp med ved og tilbehør til fyringssesongen

Nå er det på tide å fylle opp med ved og tilbehør til fyringssesongen

De første dagene med vintervær kommer som en overraskelse hvert eneste år, med forutsigbare konsekvenser i for eksempel trafikken. Når snøen begynner å lave ned, er det på høy tid å sørge for å fylle opp med både bjørkeved og tilbehør til fyringen. Mange nordmenn har peis eller annet ildsted i boligen, og fyring med

De første dagene med vintervær kommer som en overraskelse hvert eneste år, med forutsigbare konsekvenser i for eksempel trafikken. Når snøen begynner å lave ned, er det på høy tid å sørge for å fylle opp med både bjørkeved og tilbehør til fyringen. Mange nordmenn har peis eller annet ildsted i boligen, og fyring med ved kan være både koselig og effektivt.

Vedfyring som komplement til andre oppvarmingskilder

Til å begynne med kan det være utfordrende å vurdere hvor mye ved man egentlig trenger til en fyringssesong? Det gjelder selvfølgelig i stor grad når man flytter inn i en ny bolig, men også når man er usikker på hvordan akkurat denne vinteren vil påvirke oppvarmingsbehovet. Da kan det være greit å vurdere hvordan vedfyringen passer sammen med andre oppvarmingskilder.For mange vil fyring med bjørkeved være et komplement til andre oppvarmingskilder, for eksempel luftvarmepumpe, panelovner, fjernvarme eller noe helt annet. Det finnes selvfølgelig noen boliger som varmes opp utelukkende med ved, men da dreier det seg om mer komplekse systemer med for eksempel lagring av varmtvann.

Økonomien i vedfyring – lønner det seg med ved?

I og med at vedfyring for de aller fleste vil fungere som et komplement, er det kanskje også relativt klart at vedfyring vanligvis ikke er det aller rimeligste alternativet. Igjen er det mange faktorer som påvirker regnestykket, ikke minst de særnorske støtteordningene basert på strømpris. I og med at strømstøtten per november 2023 danner et relativt stabilt «tak» på strømprisen, vil bruk av varmepumpe nesten alltid være rimeligere enn ved per kilowattime.Når det er sagt, vil vedfyring være et godt komplement når det er nødvendig med raskt oppvarming av et rom. Samtidig er det vanskelig å matche hyggefaktoren som følger med å fyre opp i peisen, og derfor er det uten tvil på tide å fylle opp med ved og opptenningstilbehør.

Redaksjonen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *