Det er helt sikkert mange som har fått inntrykk av at de høye strømprisene gjør at det er nødvendig å redusere bruken av lamper hjemme, både når det gjelder stemningsbelysning og arbeidslys. Det er selvfølgelig fornuftig å skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i, men i stort trenger du ikke å tenke
Det er helt sikkert mange som har fått inntrykk av at de høye strømprisene gjør at det er nødvendig å redusere bruken av lamper hjemme, både når det gjelder stemningsbelysning og arbeidslys. Det er selvfølgelig fornuftig å skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i, men i stort trenger du ikke å tenke på strømkostnadene når du velger belysning – så lenge som du passer på at du velger en lampe med LED-lyskilde. Heldigvis er de aller fleste lamper i 2022 utstyrt med eller forberedt for LED, noe som gir deg mye frihet når du skal velge belysning til stue, kjøkken eller soverom.
Lag en plan for belysning i rommet – tenk funksjon og behov
Til å begynne med er det viktig å vurdere hvilke behov du egentlig har. Det betyr at du bør legge vekk vurderinger av spesifikke design eller lampemodeller i den første delen av prosessen. Du kan selvfølgelig gjerne danne deg et bilde av hva som finnes på markedet, Lampe giganten har et utrolig bredt utvalg lamper tilpasset alle formål og budsjett, men det er lurt å ikke forelske seg i en helt spesifikk lampe før du vet hvilken type belysning du trenger.
Belysning henger tett sammen med rommets funksjon. På kjøkken eller vaskerom er det ekstra viktig med godt arbeidslys, det samme gjelder for hjemmekontor, hobbyrom eller lignende. I stue og andre oppholdsrom kan det være behov for mer konsentrert leselys, noe som også omfattes av definisjonen funksjons- og arbeidslys. En generell belysning er nødvendig i alle rom, i form av taklamper, downlights eller annen grunnbelysning. I tillegg kommer også stemnings- og dekorasjonsbelysning, som kan plasseres når de andre belysningselementene er på plass.
Belysningsvalg som utfyller hverandre
Alle lamper og lyskilder må være tilpasset hverandre, det er ikke slik at for eksempel stemnings- og dekorasjonsbelysningen lever i et vakuum. Selv om en dekorativ lampe kanskje hovedsakelig har en rent estetisk og dekorativ funksjon, vil lyset fra den spille sammen med andre lyskilder. Derfor er fargetemperatur og type lyskilde relevant, slik at det ikke skapes unaturlige eller skarpe skiller mellom «varme» og «kalde» lyskilder.
Dessuten vil effekten fra en lyskilde selvfølgelig også påvirkes av de andre. En dekorativ lampe med begrenset lyseffekt kan gi en lun og god stemning i et rom, men det forutsetter at andre lamper og lyskilder også er tilpasset lysbildet. I noen situasjoner vil det være naturlig at grunnbelysningen eller funksjonsbelysningen er dempet eller helt skrudd av noen tider på døgnet, og det kan være da stemnings- og dekorasjonslys får mulighet til å utfolde seg.
Smarthjemløsninger gjør det også mulig å automatisere mange belysningsvalg. Såkalte «scener» eller scenarioer kan se ut som gimmicker ved første blikk, men det kan være svært smarte når det gjelder belysning. Du kan samle forskjellige lysinnstillinger, dimmestyrker og fargetemperaturvalg i et eneste tastetrykk, noe som gjør det enkelt å skifte mellom for eksempel arbeidsområde på dagtid og avslapping på kvelden. Da blir det enklere å skape en lun og god stemningen forskjellige steder i hjemmet ditt.