Plast – et materiale med ubegrensede muligheter

Plast – et materiale med ubegrensede muligheter

Artikkelen er sponset. Plast har fått et litt frynsete rykte som følge av at noen plastprodukter og -emballasjer kommer på avveier i naturen, men samtidig er ulike plastmaterialer helt avgjørende i det moderne samfunnet. Fra matemballasje og flasker til isolasjon og beskyttelsesmaterialer, ulike typer plast kan tilpasses i det uendelige. Myk og tilpasningsdyktig eller hard

Artikkelen er sponset.

Plast har fått et litt frynsete rykte som følge av at noen plastprodukter og -emballasjer kommer på avveier i naturen, men samtidig er ulike plastmaterialer helt avgjørende i det moderne samfunnet. Fra matemballasje og flasker til isolasjon og beskyttelsesmaterialer, ulike typer plast kan tilpasses i det uendelige.

Myk og tilpasningsdyktig eller hard og robust?

De fleste typer plast lages fortsatt av fossile råvarer, selv om det også er noen typer plast som lages av fornybare materialer. Moderne plastprodukter produseres ofte av de mest populære plasttypene, som polyetylen eller PVC. Samtidig er det mulig å lage spesifikke plasttyper som er tilpasset en rekke ulike behov og spesifikasjoner.

  • Noen typer plast lages for å være svært myke og fleksible, som ulike typer film, poser og tilsvarende. Disse plastmaterialene benyttes blant annet til forskjellige emballasjer.
  • Kraftige plastmaterialer benyttes til for eksempel kjøreplater og andre robuste produkter, som kan tåle en belastning på flere ton.
  • Plast kan også lages slik at det ligner på glass når det gjelder egenskaper som gjennomsiktighet – samtidig som materialet er betydelig mye lettere enn vanlig glass.

Denne fleksibiliteten fører også til at plast kan benyttes til vidt forskjellige ting.

Gjenvinning og resirkulering av plastmaterialer

På noen områder har gjenvinning av plast kommet relativt langt. Det gjelder for eksempel flasker med pant, der det norske systemet for gjenvinning legger til rette for en høy andel resirkulering – samtidig som type og kvalitet plast er godt kontrollert.

Gjenvinning av annen plastemballasje kan være noe mer komplisert, med tanke på ulike typer plast og eventuelle forurensninger. Samtidig er det også mulig å bruke plastmaterialer til såkalt energigjenvinning, det vil si helt enkelt å brenne plasten for å gjenvinne energien i de fossile råstoffene. Det kan være et godt alternativ i påvente av økende andel bioplast og enda mer utbyggede systemer for materialgjenvinning. Plast er virkelig et utrolig materiale med ubegrensede muligheter, både i dag og i fremtiden.

Redaksjonen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *